Lapsiperheiden arki kuntoon

Lapsiperheiden arki on vilkasta. Vanhemmat todennäköisesti käyvät töissä, lapset päiväkodissa tai koulussa. Varsinaista lepoaikaa ei ole. Vanhempien täytyy työpäivän jälkeen keskittyä vanhemmuuteen, eli huolehtia lasten perustarpeiden tyydyttämisestä ja osoittaa rakkautta ja välittämistä. Lapsille on äärimmäisen tärkeää että vanhemmat ovat kiinnostuneita heidän tekemisistään. Vanhemmuus on elinikäinen tehtävä, eikä se koskaan pääty vaikka lapsi täyttäisi kahdeksantoista vuotta.

Sekä työssäkäyvien että kotona olevien vanhempien jaksamista täytyy tukea, koska se on suoraan yhteydessä lasten hyvinvointiin. Laajempi subjektiivinen päivähoito-oikeus on taattava niille vanhemmille, joiden elämäntilanne sitä vaatii. Kaupungin täytyy jatkossakin tarjota laadukkaita ohjattuja iltapäiväkerhoja, joissa kouluikäiset lapset voivat viettää aikaa sen ajan, kun vanhemmat ovat vielä töissä.

Yksinhuoltajien jaksamista täytyy erityisesti tukea. On tärkeää, että vanhemmilla on aikaa harrastuksiin ja ystävien tapaamiselle. Huolestuttavaa on myös sosiaalisten verkostojen vähäisyys tai sen puute. Lastenhoitoapua on välillä vaikeaa saada, jos isovanhemmat asuvat kaukana. Kunnan pitäisikin lisätä lapsiperheiden kotipalvelujen hoitajien määrää.

Vaikka vanhemmuus ja lasten kasvattaminen on haasteellinen tehtävä, lapset kuitenkin tuovat vanhemmilleen paljon iloa ja rakkautta.

 

Vantaalla 6.3.2017 Jenni Chen-Ye

Uusi Suomi puheenvuoro ”Alkoholista pitää kertoa lapsille ja nuorille”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *