Suomi on pieni maa, eikä se pysty yksin pelastamaan maailman hädässä olevia ihmisiä. Suomella on niin paljon velkaa, että seuraavat sukupolvet joutuvat maksamaan raskaasti ja pitkään. Kaikenlaisten lisävelkojen ottaminen pitää välttää. Nykyhallitus tekee päin vastoin, ongelmien ratkaisemiksi otetaan lisää velkaa, eikä mietitä yhtään että onko velkojen takaisin maksaminen realistista. Järki käteen Suomen eturivin poliitiot.

valtionvelka_2020_01

Suomen valtion velka oli 14.2.2020 päivänä 106 656490 000 euroa. Velkapotin kasvusta huolimatta lainoista maksettavien korkojen kokonaismäärä laskee. Valtionkonttorin toimialajohtaja Teppo Koiviston mukaan korko oli ennätyksellisen alhainen syksyllä 2019  -0,734 prosenttia. Miinusprosenttinen korko ei tarkoita etteikö Suomen valtio maksaisi lainkaan korkoa. Suomen lainoista maksamat korot ovat tänä vuonna 1,18 miljardia euroa. Ensi vuonna korkokulujen odotetaan laskevan 0,97 miljardiin.

korkotaulukko

Suomen hyvinvointipalvelut eivät synny tyhjästä eikä ilmaiseksi, se rahoitetaan lainalla.  Hallituksen ottaa velkaa pitääkseen kansalaiset tyytyväisinä, tai ainakin omat kannattajansa. On vastuutonta tehdä puoluepolitiikkaa ja henkilökohtaista vaalikampanjaa koko kansan ja monen seuraavan sukupolven kustannuksella. Valtion velat on pantattu seuraaville sukupolville, koska he eivät vielä ole olemassa eivätkä voi äänestää, eivätkä myöskään vastustaa. 

Ylivelkaantunut valtio menettää vähitellen itsenäisyytensä, kun rahanlainaaja saa väistämättä vaikutusvaltaa Suomen politiikkaan. Lainanotto on itsemääräämisoikeuden siirtämistä ulkopuolisille lainaajalle. Herää kysymys, mitä voisimme tehdä, jotta hyvinvointijärjestelmä säilyisi – kenenkään ei tarvitsisi kärsiä palvelujen leikkauksista, ennen kaikkea ei koroteta veroja (progressiivinen verotus karkottaa rikkaat pois Suomesta, jolloin Suomi menettää verotuloja). Tämä on erittäin hankala yhtälö, sillä palvelut tarvitsee rahaa. Mistä rahat? Lainaa ei voida loputtomasti ottaa, mutta palvelut on säilytettävä?!